blad
subaru oud1
subaru oud2

Merk, fabriek en historie

Subaru. Een wreldmerk
Subaru produceert al ruim zeventig jaar automobielen en is nu meer dan 30 jaar actief in de Benelux. Het merk maakt deel uit van het wereldomvattende Fuji Heavy Industries Ltd, een concern dat zich niet alleen met de productie van auto's bezighoudt, maar ook met die van vliegtuigen, treinen, openbaar vervoer-middelen en speciale voertuigen. Kortom: Subaru is niet zo maar een merk. Subaru is een wreldmerk!
Meest zichtbare divisie van het Fuji Heavy Industries-concern is de autotak: Subaru. Begin negentiger jaren besloot deze divisie zich vrijwel geheel te gaan toeleggen op de productie van modellen met een belangrijke, extra veiligheidsvoorziening: Symmetrical All Wheel Drive (Symmetrical AWD), oftewel vierwielaandrijving. Inmiddels zijn alle leverbare modellen hier standaard en zonder meerprijs van voorzien. (met uitzondering van de Justy)
Met name in de laatste jaren wist Subaru met zijn producten talloze belangrijke, internationale onderscheidingen binnen te halen. Dit begon feitelijk met het behalen van liefst drie Wereldkampioenschappen Rally achter elkaar, waardoor Subaru snel in beeld kwam bij de sportieve, dynamische automobilisten. Met de introductie van trendsettende en bijzondere modellen als de Forester AWD en Outback AWD werd de bekendheid van Subaru in hoog tempo uitgebouwd. Verder scoort Subaru traditioneel zeer hoog in de diverse klantentevredenheidsonderzoeken (J.D. Power / BBC Top Gear), in grootscheepse veiligheidstests (I.I.H.S. Verenigde Staten) en in verkiezingen waarbij de kwaliteiten als trekauto worden beproefd (ANWB Caravan & Kampeer Kampioen).
Alliantie
De talloze overwinningen en onderscheidingen, alsmede de enorme kennis van zaken als het gaat om Symmetrical AWD/vierwielaandrijving, zorgden niet alleen voor de snelle groei van het merk in Azi, de Verenigde Staten en Europa, maar ook voor de nodige, warme 'belangstelling' van andere autoconcerns. Dit heeft eind 1999 geleid tot een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Subaru. Subaru's moederconcern, Fuji Heavy Industries, ging toen namelijk een nauwe samenwerking aan met de grootste autoproducent ter wereld: General Motors in de Verenigde Staten. Gedurende zes jaar van strategische en financile betrekkingen heeft de samenwerking wederzijds vruchten afgeworpen. Eind 2005 is deze alliantie in goed overleg beindigd en heeft Fuji Heavy Industries een nieuwe partner gevonden inn van degrootste autoproducenten ter wereld, Toyota Motor Corporation, waarmee een soortgelijke alliantie is overeengekomen met het uiteindelijke doel om zoveel mogelijk synergetische effecten tot stand te brengen. Dit gaat er zonder enige twijfel toe bijdragen dat Subaru zijn positie als relatief kleine, maar belangrijke speler binnen de mondiale autowereld in de komende jaren verder kan gaan uitbouwen.